Geheime ingang belastingdienst?

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en het Openbaar Minsterie (OM) kunnen toegang krijgen tot de gegevens van burgers die in het bezit zijn van de belastingdienst. Er is hiervoor een “wettelijke achterdeur”.

Via die achterdeur kunnen de instanties gegevens opvragen die ze zelf niet mogen vorderen of minder lang mogen bewaren. Het gaat om persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders over werk-, loon- en banktransacties, maar ook over informatie over kentekens, beelden van kentekenregistraties, parkeergedrag en OV-reizigersgedrag.

De fiscus mag de gegevens over burgers lang bewaren: zo lang de gegevens ‘fiscaal relevant’ zijn. Dat is vijf tot zeven jaar.

“Dat gaat inderdaad extreem ver”, stelt Guido de Bont, hoogleraar Belastingrecht. “De politie heeft veel wettelijke beperkingen, maar het ligt gewoon allemaal bij de fiscus en geen haan die er naar kraait. We hebben een monster gecreëerd.”

Verschillende hoogleraren hebben volgens met verbazing gereageerd op de bevindingen: “Dit is heel bedenkelijk en een open uitnodiging voor andere overheidsinstanties. Een officier van justitie die niet meer dan een verdenking heeft van een strafbaar feit, kan al gegevens opvragen”.

 

Wees Sociaal, Deel!

    1 reactie

    1. Kees de Goede oktober 13, 2014 4:01 pm  Beantwoorden

      Big Brother is watching you. Nu heb ik persoonlijk weinig te verbergen, maar de kans dat de gegevens voor foute doeleinden worden ingezet of worden gehacked sluit ik niet uit. Dus geen prettig idee.

    Geef een reactie